Látnivalók kicsit másképp

Kóstoló Eger látványosságaiból

Nem is tudja melyik túrát válassza, mert fogalma sincs, hogy a város melyik attrakciója vonzaná? Nézzen szét a látnivalók között, és válassza ki az Önnek tetszőket!

Bazilika

A klasszicista külső és a különleges belső az építtető Pyrker László érsek velencei ízlését dicséri. Az érsek úr annyira megszerette a várost, hogy meghagyta, hogy halála után szíve itt maradjon a nagytemplomban. Eger nagyon sok mindent köszönhet Pyrkernek, többek között a gyógyvíz hasznosítását is.  De mi köze a lehet az érsek úrnak az egyik legdrágább magyarországi Stradivari-hegedűhöz? Túráinkon ezt is elhangzik. Felújítás alatt.

Rác templom

Egy görögkeleti csoda a katolikus Egerben. Nem a belvárosi sétaútvonalon fekszik, nem is szokott benne lenni a megszokott városnézésekben, de ha van ideje rá, mindenképp érdemes megnézni. Már a "születése" sem volt egyszerű, személyesen II. Józsefnél járták ki az engedélyt a szerbek. De a tájolása sem mindennapi, "háttal áll" a városnak, a legenda szerint azért, mert a katolikus főpapság ellene volt a templomépítésnek.

Miért érdemes még kimenni? Az ikonosztáza lenyűgöző, a hangulata különleges, a kertje régi időket idéz, és aki egyszer meglátogatta, az menthetetlenül belé szeret. 

Valida Szultána- Török fürdő romjai

Tudja Ön, hogy mi a különbség a hamam és az ilidzse között? Az egri vár bejáratával szemben egy igazi hamam, egy török gőzfürdő maradványait tudjuk Önnek megmutatni. Sose értettük, amíg nem jártunk itt, hogy honnan is jött a gőz a tisztulni vágyó törököknek! Mivel fűtöttek? Kik járhattak ide? Milyen szolgáltatásokat vehettek igénybe? Biztosíthatom Önöket, szeretnék kipróbálni, ha még működne!

Érseki palota

Opcióként ajánljuk ezt a látogató központot. A séták során velünk kívülről ismerkedhet meg a palotával, az egri érsekek, püspökök évszázadokig épített rezidenciájával: Ellamentálunk kicsit az egri egyházi vezetők egyéniségén, megszellőztetünk néhány titkot. De ha kedvet kaptak az egyházi kincsek felfedezésére, a palota önállóan is, audioguide-dal is bejárható. Ajánljuk!


Líceum, Varázstorony

Gyerekkel, gyerek nélkül, mindenhogy érdemes felmenni a 314 lépcsőn, mert páratlan élményekben lehet részünk: Interaktív tudományos játszóház, csillagda, csillagászati múzeum és Közép-Európa egyetlen Camera Obscurája vár minket a toronyban. ... és természetesen remek kilátás a városra. Sétáinkon mi a panorámaterasz és a Camera Obscura különleges, fölülnézeti városnézését szoktuk kihasználni. Keresse a programjainkban!

Érseki pincerendszer

Egerben, az Érseki palotától indulhat a kíváncsi utazó. A föld alatt, a város alatt bejárhatjuk a régi érseki pincerendszer egy részét. Képet kaphatunk arról, hogy hajdanán milyen mátrixrendszerben tárolták az egri egyházi vezetők a dézsmaként, egyházi tizedként beszedett boradót. De közben megnézhetjük azt is, hogy hogyan születik a cseppkő.

Dobó tér

Ha Egerről beszélünk, akkor a Vár mellett a Dobó tér képe ötlik fel mindenkiben. Nem véletlen. A hegyekről lefutó víz itt rakta le hordalékát a középkorban, szigetet építve adott teret a piacozásnak. Itt találkozott Borsod és Heves megye, itt árulták a törökök a rabszolgákat, ide tették a szocializmus éveiben a buszmegállót, manapság pedig itt vitatkozunk a szobrok helyéről.
Jöjjön, és nézzen szét a város szívében! Vegyen részt egy programunkon!

Az egri gyógyvíz, uszoda, török fürdő, strand és termálfürdő

Az egri bor mellett az egri víz az, amit szeretnek kipróbálni látogatóink. Gyógyulhat, játszhat, úszhat, feltöltődhet.....   Az egri gyógyforrások kedvező hatása a különböző betegségfajtákra - ezen belül is főleg a reumatikus bántalmakra - már a török időkben is ismert volt. Választhat: uszoda - a sportélmény! Strand- minden korosztály kénye-kedve szerint! Török fürdő - a radon erejével a felüdülésért! Ivókúra - a hely szelleméért! Kérdezzen, és segítünk eldönteni, hogy melyik az Önnek való!


Gárdonyi-emlékház

Érdekli, hogy hol és hogyan született az Egri csillagok? Megnézné a híres "felül ablakos" szobát? Rápillantana az író kézirataira? Kíváncsi, hogyan is élt itt az Egri csillagok írója? Akkor ez az emlékház Önnek szól!

Sőt! Az általános iskolás gyerekeknek emberközelivé teszi az író alakját. Jöjjön, és sétáljon a Gárdonyi által ültetett fák alatt! Ajánljuk az osztálykirándulások programjába!

Főegyházmegyei Könyvtár

Ez a különleges könyvtár is a Líceum épületében található. Már a berendezés is "megér egy misét", mert lélegzetelállító a freskója és meseszépek a polcai. A könyvritkaságok pedig még csak ez után következnek: kódexek, ritkaságok, igazi kincsek, és többek között a biblia több mint 100 nyelven. Eszkimóul is! Jöjjenek, és tippeljék meg a Könyvtár mennyezetének magasságát! Ígérjük, nem fogják eltalálni!   

Beatles Múzeum


Miért válasszuk ezt éppen Egerben? Ennek egyetlen nyomós oka van: ha szereti a legendás liverpooli sztárcsapatot Közép-Európában egyedül nálunk látogathat el egy igazán látványos, igényes Beatles Múzeumba. 2000 tárgyi emlék, multimédiás falak, interjúk, koncertrészletek, relikviák stb. egy helyen. A játékoktól  az élményfotózáson át a Sárga Tengeralattjáróig mindenben részünk lehet, ha ellátogatunk ide!

Érsekkert

Az egriek kedvenc sétahelyét semmiképp nem szabad kihagyni, ha nem kell rohanniuk a városnézéssel, hanem mondjuk több napra érkeznek, és van idő kiélvezni Eger regeneráló, nyugtató hatását is... " Többgenerációs" játszótér, romantikus tó, több száz éves fák, hangulatos szökőkút, és kellemes beszélgetések a sétautakon ballagva.  

Minaret

Tudta, hogy a keresztény templomok tornya ugyanazt a célt szolgálja, amit az iszlámban a mecsetek mellé épített minaret? Az imára hívást. A harangzúgást a müezzin helyettesíti a minaret erkélyén naponta ötször! Volt már fönn az egriben? Páratlan panoráma nyílik innen a városra! De ha csak a tövében szeretne megállni, akkor megajándékozzuk egy legendával arról, hogy hogyan akarták az egri ledönteni.

Az egri vár

Mindenki ismeri a hős várvédő Dobó István és Bornemissza Gergely nevét. De vajon tudjuk-e, hogy mi lett a sorsuk az ostrom után?A híres ostrom után Bornemissza Gergely átvette az egri vár kezelését. Egy balul sikerült portya után a törökök elfogták és Konstantinápolyba vitték, ahol a Héttorony erődbörtönben raboskodott. Bornemissza a fogságban sem adta ki az egri vár titkait, hiába próbálták erről faggatni. Felesége mindent megtett az érdekében, mégis kivégezték.... és mi lett Dobóval? Egy élményséta Egerben, és kiderül! :)Kopcsik Marcipánia

Az édes csoda! Oscar-díj, világ- és olimpiai bajnokság, Guiness-rekord!

Mindent begyűjtött Kopcsik Lajos édes műremekeivel. érdemes megnézni, és utána pedig kötelező megkóstolni!

... és mitől lesz valaki olimpiai bajnok cukrász? Hogyan lehet világrekordot elérni édességgel? Művészet vagy gasztrocsoda? Keressük meg együtt a választ!


Líceum

Az egri Eszterházy Egyetem épülete sok-sok élményt rejt. Kedvünkre válogathatunk: itt található a Főegyházmegyei Könyvtár lenyűgöző freskójával, kincseivel. Ha gyerekkel vagyunk telitalálat lehet a Varázstorony a Camera Obscurával és társaival. De ha csak a város meseszép panorámájában akarunk gyönyörködni, akkor is érdemes "legyűrni" a 314 lépcsőfokot

Fazola-kapu

Az barokkos sétáink kihagyhatatlan állomása a működő Megyeháza két, egymással szembenéző kapuja. A túráink során kedves ismerősünkké válik a nyughatatlan természetű alkotó, Fazola Henrik.A vasból készült indák, levelek, virágok, címerek és egyéb alakzatok kapuvá csavarodnak össze egy olyan épület udvarán, aminek legendája szórakoztató, tanulságos és csöppet sem idegen tőlünk, akárhol is élünk az országban! Jöjjenek, és hallgassák meg!

Tűzoltó Múzeum

Kicsit szakmatörténet, kicsit kulturális attrakció. Így hát mindenki megtalálhatja a neki szóló részt, kicsik is, nagyok is. Olyan annyira, hogy akár még tűzoltósat is játszhatnak a gyerekek a múzeum hátsó udvarán található játszótéren.A nagyokat pedig a tárgyakon, eszközökön, járműveken túl a filmek, hangeffektek, fotók, relikviák fogadják, valamint konferenciatermet is kínál vendégeinek a múzeum.

Készítsd el weboldaladat ingyen!