Hallotta már, hogy felelgetnek egymásnak Eger harangjai?

2021.04.17

Tudják Önök, hogy miért használjuk/használják azt a kifejezést a harangokra, hogy a toronyban "lakik"? Ez is egy olyan lelket melengető történet, aminek ilyen időben megörül az ember: A harangokat mindig is személynek tekintették. Mikor felhúzták a toronyba, azt mondták, hogy tornyot ért, aztán pedig ott lakik. A régi felirataik pedig általában úgy szólnak, hogy engem öntött ez és-ez a harangöntő mester. Egerben természetesen nem áll itt meg ez a történet, hiszen sok a templom, így hát sok a harang is. Ebből a tényből aztán következnek a kérdések: összesen mennyi is van, melyik a legrégebbi? Egy 2011-es "leltár" szerint abban az évben 39 harangot lehetett volna megszólaltatni Egerben. A legrégebbi pedig a Rác templom tornyában "lakik", és tavaly lett 300 éves!!!  Sőt fokozni is tudjuk ezt a témát itt, a városban: Van egy pici kápolna  Egerben, ami az egykori Irgalmas rendi kórházhoz tartozott, ahol a Szent Vince-rendi nővérek ápolták a betegeket. A városban "szürke nénéknek" nevezték őket. Ők egy versikével hívták fel a figyelmet arra, hogy Eger harangjai felelgetnek egymásnak, és ha már itt járunk, feltétlenül figyeljük majd a harangszót, a város hallható kincsét!

Nézzük a verset: Mit is mondanak Eger harangjai?

A Líceumé: Kincs, kincs, kincs; kincs, kincs, kincs! A Líceum, mint iskola, a tudás fellegvára - és a tudás kincs!

A Barátoké: Nincs, nincs, nincs; nincs, nincs, nincs! A kolduló barátok igazán tudják, hogy mi a nincs!

A Minoritáké: De jó volna, hogyha volna; de jó volna, hogyha volna! A minoriták vallják: ember tervez, Isten végez; gyarapodjunk, ha lehet!

A Servitáké: Hogy is volna, hogyha volna, hogy is volna, hogyha volna! A serviták elmondhatják, hogy gondos előrelátással kell készülni a jövőre!

Az Irgalmasoké: Van is, nincs is; van is, nincs is! Az irgalmasokra jellemző a szerénység: el kell fogadni a jó és balsorsot is!

A Szürke nénéké: Jó az Isten, ád, ha nincsen; jó az Isten, ád, ha nincsen! A kedves nővérek harangja a Gondviselésbe vetett hitüket hirdeti!

A Cisztercieké: Van, van, van; van, van, van! A ciszterciek jómódja közismert volt!

A Nagytemplomé (Bazilika): Úgy van, úgy van; úgy van, úgy van! A sokszínű harangszóra mintegy áldását adja az érseki főtemplom!

Felhasznált irodalom: Havas-Horváth István: Egy rejtőzködő harangról, In: Egri séták nemcsak egrieknek III.