Júdás, a New York Times és az első magyar passiójáték Eger környékéről 

2021.04.01

A húsvétról mindenki másra asszociál először, .... nekünk eszünkbe jutott egy réges-régi történet az első magyar passiójátékról, amit egy Eger környéki kis faluban, Mikófalván szerveztek 1921-22-ben. (Pont az idén lesz százéves az ötlet!) A falu lakói egy profi szervezés eredményeképpen 1922 nyarán 25 alkalommal adták elő a világhírűnek számító passiójukat, Jézus utolsó napjainak történetét, amit mai léptékkel is "megaprodukciónak" neveznénk. A rengeteg embert megmozgató projekt olyan különleges volt, hogy még a New York Times is beszámolt róla! Mitől volt ez olyan világraszóló? Fussuk át az adatokat egy percben, és vonjuk le a tanulságot!

  • A helybéliek fővárosi segédlettel Passió Társulatot alapítottak a siker érdekében.  
  • 1200 szereplőt mozgatott meg a produkció, 25-30 mikófalvinak volt szöveges szerepe, a többiek statiszták voltak.
  • 6 órás volt egy előadás, amit vasárnaponként tartottak. Az utolsó szemtanú elmondása szerint, soha egyetlen játékot sem mosott el az eső. (25 előadás!)
  • Profi volt a rendező, a díszlettervező, a zeneszerző, jelmeztervező, sőt még a a falusi kórus mellett közreműködő zenekar is. Volt díszlet az Operaházból is!
  • 5000 ülőhelyet vájtak be a faluhoz közeli domboldalba a nézőtér létrehozásához.    
  • Mivel nem volt vasúti összeköttetése a falunak, gyorsan ezt is el kellett intézni. Leágaztattak egy sínpárt az egri vonalról, majd még egy állomásépületet is felhúztak hamarjában.  
  • Különvonatok indultak a fővárosból Mikófalvára, az előadásokra. A vasúttársaság félárú jegyet biztosított az utasoknak, ha a belépőjükkel bizonyították, hogy a passióra utaznak. Sőt, Egernek is kedveztek, ugyanis az utazást meg lehetett szakítani Egerben egy éjszakára előtte is, utána is. (Jó marketingfogás volt a városnak.)
  •  100, 200, 300 koronás jegyeket lehetett vásárolni az előadásokra. 25 ezer néző látta összesen a passiójátékokat, a szervezők 5 millió koronás bevételt könyvelhettek el.
  • Ami a szereposztást illeti természetesen Júdás szerepét senki nem akarta elvállalni. Végül egy 21 éves fiúra sózták rá, és a szemtanúk szerint az ő alakítása volt a legjobb. Volt egy romantikus szál is a történetben: a Jézust játszó fiatalember később feleségül vette a Mária Magdolnát alakító nőt, és három gyermekük született.
  • Végül az történt, hogy a Társaság direktora, Morandi, több falubelit rávett arra, hogy vállaljon kezességet a produkcióhoz felvett kölcsönökre. Ezt követően pedig az igazgató megszökött a bevétellel, maga mögött hagyva az adósságot. 

Manapság már ne tervezzünk vonatos kirándulást Egerből Mikófalvára, mert 1982-ben egy éjszaka alatt felszedték az odavezető sínt,  és az állomásépület is postaként funkcionálva őrzi annak a különleges,  1922-es  nyárnak az emlékét.   

 


Forrás: www.iec2020.hu/hu
Forrás: www.iec2020.hu/hu